Sulje mainos tästä

EM-enduroa Skövdessä

09.08.2018 - Enduro
Eemil Helander on junioreiden E1-luokassa neljäntenä.
Kuva: Jani Hovi / Xracing
Enduron EM-sarjan kolmas kisaviikonloppu käynnistyy perjantaina Ruotsin Skövdessä. Ilmoittautuneita on kaikkiaan 165, joista suomalaisia on 20.
Skövde sijaitsee Länsi-Götanmaan läänissä, Ruotsin kahden suurimman järven, Vänernin ja Vätternin välissä. Göteborgiin on matkaa reilut 150 kilometriä ja Tukholmaan 350 kilometriä.

Skövdellä on pitkät perinteet endurossa, onhan paikkakunnalla ajettu myös enduron MM-osakilpailuja. Myös kaupunki suhtautuu enduroon positiivisesti. Hyvänä esimerkkinä tästä on se, että kilpailukeskus on aivan kaupungin sydämessä, Skövde Areenalla. Tällä kertaa kilpailu käynnistyy jo perjantaina, kun kilpailijoilla on edessään MM-sarjan tyylisesti prologi, joka ajetaan aivan kilpailukeskuksen kupeessa. Prologi käynnistyy kello 17:00.

Lauantaina kilpailijat pääsevät tositoimiin, kun kolme maastokoetta käsittävälle reitille startataan aamulla kello 9:00. Ensimmäinen maastokoe on slalomrinteessä ajettava, kestoltaan noin kolmen minuutin mittainen crossitesti, joka on teknisesti vaativa, nopea ja paljon kurveja sisältävä. Toinen maastokoe on noin kymmenen minuutin mittainen endurotesti. Se on perinteistä ruotsalaista metsäenduroa sekoitettuna nopeilla nurmikko-osuuksilla, sekä teknisemmillä metsäosuuksilla. Myös kolmas maastokoe on endurotesti, pituudeltaan noin seitsemän minuuttia. Testillä ajetaan erilaisia metsäosuuksia ja se on teknisesti vaativa. Kokonaisuudessaan reitin pituus on noin 70 kilometriä ja se kierretään kolmeen kertaan kumpanakin päivänä. Ensimmäisiä kilpailijoita odotellaan maaliin noin kello 15:30.

Suomalaiset

Kaikissa luokissa ei suomalaisia ole mukana, mutta katsotaan seuraavaksi hieman niitä luokkia, joissa myös suomalaiset ajavat.

Junior E1-luokassa Thomas Dubost tulee Skövdeen puhtaalla pelillä. Ranskalainen on voittanut kaikki neljä kisapäivää ja on varmasti hyvässä vauhdissa myös nyt. Sarjassa toisena on Pontus Skog ja ruotsalaiselta voi odottaa hyvää vauhtia myös kotikisassaan. Hyvässä vauhdissa tullee varmasti olemaan myös niin ikään kotikisaansa ajava sarjakolmonen, John Salomonsson. Tälle kolmikolle on sitten tiukasti antamassa vastusta sarjassa neljäntenä oleva Eemil Helander. Yamaha-kuljettaja uhkuu varmasti menohaluja seurattuaan muiden ajamista Red Bull Romaniacsissa pari viikkoa sitten.

Junior U21-luokassa kärkikaksikon muodostavat Claudio Spanu ja Nathan Bererd. Sarjassa kolmantena on Roni Kytönen, joka on urakoinut tällä kaudella niin crossissa kuin endurossakin. Kun viime viikonloppu oli kokonaan vapaa kisahommista, niin eiköhän nuori mies ole intoa täynnä Skövdessä. Toni Toukola on sarjassa viidentenä, joten lisää pisteitä voi odottaa myös täältä. Mukana ovat myös Kosti Kirjavainen, Peetu Juupaluoma, Hermanni Haljala, Tino Nuuttinen, Lukas Kuhmonen ja Niko Toukola.

Senior-luokassa Sebastian Krywult on jyrännyt voitosta voittoon ja lienee vaikeasti voitettava myös täällä, mutta perässä tulee sen verran kova suomalaisjoukko, että puolalaisenkin on ajettava aivan tosissaan. Sarjassa toisena on Mika Paavola, kolmantena Janne Mukkala, neljäntenä Juha Puotsaari ja kuudentena Santeri Enjala. Mukaan lähtevät myös Arto Kallioinen ja Pasi Lindroos. Onhan se siis pieni ihme, jos ei myös Skövdessä nähdä suomalaisväriä podiumilla. Mutta mitä tekee sitten seitsenkertainen maailmanmestari Anders Eriksson, joka starttaa myös kisaan tässä luokassa.

- Aloitin kansainvälisen urani vuonna 1992 ja silloin päätöskisa ajettiin täällä. Kun näin, että EM-kisa ajetaan Skövdessä, niin en pysty olemaan osallistumatta, naurahti Eriksson.

Naisten luokassa sarjaa johtaa Sanna Kärkkäinen ja vauhti on ollut niin EM-sarjassa kuin kotimaassakin sitä luokkaa, että vain voitot kelpaavat ja niitä Kärkkäinen lähtee myös hakemaan. Lisää EM-pisteitä jahtaavat myös Jennifer Siekkinen ja Annamaria Karikuusi. Pistetiliään lähtevät avaamaan myös Iina Turkki ja Pauliina Sievänen.

Kilpailun livetuloksia voi seurata osoitteesta www.nts-timing.se

Kari Salminen

Kommentit

Kirjaudu sisään kommentoidaksesi.
Kirjaudu
> Rekisteröidy > Unohtuiko salasana

Gallup

Lataa...

info@xracing.fi
jani.hovi@xracing.fi
© 2009-2014 www.xracing.fi
24MX - Euroopan suurimmat motocross valikoimat löydät www.24mx.fi
Image 01
Image 01
Image 01